Κουβέντες

Λοκροί στο δάσος

3. Ηρώο Καμένων Βούρλων. Μας εκφράζει;


Μας εκφράζει αυτή η αινιγματική τέχνη;
Στην καρδιά των Καμένων Βούρλων, δίπλα από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, βρίσκεται ένα ηρώο. Τοποθετήθηκε εκεί πριν από αρκετά χρόνια και συμβολίζει τα Στενά των Θερμοπυλών.
Κάθε φορά που περνάμε από εκεί και το βλέπουμε προβληματιζόμαστε. Καταρχήν η αισθητική του δεν ταιριάζει με την αισθητική και την κουλτούρα των Καμένων Βούρλων. Τέτοιου τύπου μοντέρνα τέχνη θα συναντούσε κανείς σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι το Βερολίνο ή και η Αθήνα. Στον τόπο μας όμως
το μήκος κύματος είναι διαφορετικό και δεν είναι αρμονικό το κεντρικότερο σύμβολο μιας πόλης να είναι άσχετο και αταίριαστο με το ύφος της κοινωνίας που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.
Ύστερα και η θεματολογία του είναι ασύμφωνη με την ιστορία του τόπου. Οι Θερμοπύλες είναι τόπος ιερός αλλά δεν έχουν προφανή σχέση με τα Καμένα Βούρλα. Τα Καμένα Βούρλα είναι μια λουτρόπολη που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '30 προκειμένου να αξιοποιηθεί το Ιαματικό Νερό και δε θα υπήρχαν όπως τα γνωρίζουμε σήμερα αν δεν είχε ανακαλυφθεί το τελευταίο. Επομένως, το Ιαματικό Νερό είναι η ιστορία μας και το σύμβολο που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο ως πόλη.
Πολύ θα μας άρεσε λοιπόν αν στη θέση του υπάρχοντος ηρώου βρισκόταν ένα μνημείο με θέμα το Ιαματικό Νερό. Από ό,τι λένε μάλιστα σε μικρό βάθος από συγκεκριμένο σημείο περνάει ζεστό ιαματικό νερό (εκβάλλει στη θάλασσα απέναντι από την εκκλησία), το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κατασκευή ενός μνημείου-συμβόλου για την πόλη μας.
Τα σύμβολα και τα μνημεία δεν είναι τυπικές και άψυχες οντότητες. Έχουν δύναμη και σημασία, γιατί δηλώνουν μια ταυτότητα.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας, τις απόψεις και τις προτάσεις σας.

1 σχόλια:

Δίπλα από εκεί υπάρχει ένα αληθινό σύμβολο και των Ραδιούχων πηγών και της πόλης μας, το Ράδιο, το οποίο το αφήσαμε στο έλεος του...
Στο θέμα μας, το άνωθεν δημιούργημα θα ήταν ωραίο στην είσοδο ενός κτιρίου, π.χ. μεταφορά του στο Δημαρχείο, θα έκανα έναν διαγωνισμό μεταξύ σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών ή και επιλεγμένων σχολών του εξωτερικού, με δωρεάν διαμονή και συμβόλαιο για το ηρώο του επόμενου οικισμού του Δήμου.
 

Δημοσίευση σχολίου