Κουβέντες

Λοκροί στο δάσος

4. Κίνηση "Αντίλαλος" - οικοαυτάρκης κατασκήνωση



Την Κυριακή 21 Αυγούστου βρέθηκα στη γειτονική μας Τιθορέα όπου η κίνηση "Αντίλαλος" διοργάνωσε μια κατασκήνωση με έμφαση στην οικοαυτάρκεια.





Είχαμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε μακρυά απο την περιοχή μας για να βρούμε τέτοιες προσπάθειες. 

Το μέρος ήταν πολύ όμορφο.  Πίσω απο το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, στον Παρνασσό.  Όποιος επισκεφθεί το μοναστήρι πιστεύω οτι πραγματικά αξίζει να γνωρίσει τη μοναδική καλόγρια που ζει μόνιμα εκεί.

Η προσφορά γνώσης σημαντική.  Μάθαμε να φτιάχνουμε ξύδι, οδοντόκρεμα, σαπούνι, ψωμί, ενώ ο Δημήτρης μας έκανε μια παρουσίαση για το μέλι.  Την προηγούμενη μέρα (δεν ήμουν εκεί) είχαν γίνει και μαθήματα πρώτων βοηθειών. 

Το πιο σημαντικό ήταν οτι γνώρισα ανθρώπους με όρεξη, δυναμικό και καταπληκτικές ιδέες.  Το ακόμη καλύτερο είναι οτι αυτοί οι άνθρωποι είναι απο την περιοχή μας.

Ευχαριστώ την Λουκία, την Κατερίνα, την Ιωάννα, τη Νατάσα, τον Δημήτρη αλλά και όλα τα άλλα παιδιά απο την κίνηση για τη γνώση, τη φιλοξενία, το φαγητό και τους καινούργιους φίλους.

Γνώρισα και τη Χριστίνα  την οποία ήδη έχουμε μνημονεύσει στο blog αλλά δεν είχα την τύχη να γνωρισω απο κοντά.  Τελικά αυτό έγινε χτές.  Η Χριστίνα σε συνεργασία με το Πελίτι διατηρεί σπόρους ντόπιων ποικιλιών στην περιοχή μας.

Ευχαριστώ τον Αντώνη και τον Ιωάννη για τις πολύτιμες συζητήσεις μας.

Ελπίζω οι νέοι φίλοι να φέρουν και νέες συλλογικές δράσεις.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα παιδιά της κίνησης είναι πολύ νέα.  Ηλικίας τέτοιας την οποία έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με άπειρες ώρες σε τυπική καφετέρια επαρχιακής πόλης.  Και όμως η ιστορία με τον "Αντίλαλο" είναι πολύ διαφορετική.   
 Ο "Αντίλαλος" είναι μια πολύ νέα κίνηση-σύλλογος και όμως έχουν προλάβει και έχουν ασχοληθεί με πολλά πράγματα.
Το πιο εντυπωσιακό ήταν όταν μου έκαναν δώρο και μου μίλησαν για ένα ντοκιμαντέρ που γύρισαν... μόνοι τους!
Έχει να κάνει με την περιοχή τους αλλά και με όλη την Ελλάδα μιας και αναφέρεται στον Οδυσσέα Ανδρούτσο και συγκεκριμένα τον τόπο κατοικίας του στην περιοχή (ενα τεράστιο σπήλαιο) κατα τη διάρκεια της επανάστασης αλλά και τη μεταχείριση που είχε απο την κυβέρνηση .  Το υλικό, η παραγωγή, η ποιότητα και η παρουσίαση είναι εντυπωσιακή.  Ντοκιμαντέρ φτιαγμένο απο ερασιτέχνες με επαγγελματικό μεράκι. 
Δεν νομίζω να γνωρίζουμε πολλούς συλλόγους στην Ελλάδα (πόσο μάλλον στην περιοχή μας) χωριών των 1000 κατοίκων που να διοργανώνουν συναυλίες, camp αυτάρκειας, ποιητικές βραδιές, να είναι υπο σκέψη να ξεκινήσουν σχολείο με θέμα την αυτάρκεια και να δημιουργούν και επαγγελματικής ποιότητας ντοκιμαντέρ σχετικό με τον τόπο τους...
    
Δημήτρης
email: dasos22350@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου