Κουβέντες

Λοκροί στο δάσος

2. Ανάβρα Μαγνησίας. Αποτελεί τελικά πρότυπο Αειφόρου Ανάπτυξης;



Χθές επισκεφθήκαμε το πολυδιαφημισμένο χωριό της Ανάβρας Μαγνησίας που βρίσκεται περίπου μιάμιση ώρα μακριά απο εδώ.  Είχαμε δεί στα κανάλια (βλέπε συνδέσμους δίπλα) ότι έχουν φτιαχτεί εντυπωσιακές υποδομές και ότι το χωριό έχει πολυ ζωή και αυξανόμενο πλυθησμό.  Γι'αυτό το λόγο παρουσιάζεται απο τα ΜΜΕ ως υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης και απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.
Ποιά ήταν η προσωπική μας εμπειρία απο τη σύντομη επίσκεψη μας; 
Σχετικά με τις Υποδομές: 
Πράγματι είδαμε πολλά απο αυτά που έχουμε ήδη δει στην τηλεόραση και δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλο ελληνικό χωριό. 
Ένα περιποιημένο και πολύ μεγάλο σε έκταση πάρκο, το οποίο διαθέτει κατάλληλη σήμανση, αρκετές ενημερωτικές πινακίδες για θέματα σχετικά με το περιβάλλον, είναι καθαρό, έχει μονοπάτια κλπ
Ένα σύγχρονο σχολείο.
Μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σύγχρονο εξοπλισμό.
Τμήμα του πάρκου
Ένα διώροφο δωρεάν πάρκινγκ (!).
Διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης, ανάλογα με τα υλικά.
Σφαγεία που φαίνονται αρκετά σύγχρονα (η οικονομική βάση του χωριού είναι η κτηνοτροφία).
Κτηνοτροφικό πάρκο (έμεις είδαμε το ένα αλλα υπάρχουν κι άλλα)
Πάρα πολλά ζώα ελευθέρας βοσκής.
Σύγχρονο κοινοτικό γυμναστήριο.
Σχετικά με την κοινωνία:
Εδώ η εντύπωση που αποκομίσαμε δεν είναι τόσο σύμφωνη με αυτά που είδαμε στην τηλεόραση. Το χωριό δεν φαίνεται να "σφύζει από ζωή", ενώ οι ντόπιοι υποστηρίζουν οτι ο πλυθησμός δεν έχει αυξηθεί.  Μιλήσαμε με εναν πρώην κοινοτάρχη καθώς και με 2-3 κατοίκους οι οποίοι θεωρούν οτι η εικόνα του χωριού που παρουσιάζεται μέσα απο τα ΜΜΕ είναι εξωραϊσμένη.
Σχετικά με τον βραβευμένο πρώην πρόεδρο κο Τσουκαλά (ο οποίος παρουσιάζεται απο τα ΜΜΕ ως ο αναμορφωτής του χωριού) τα σχόλια των ντόπιων φαίνεται να ποικίλουν. Κάποιοι μάλιστα αμφισβητούν τις πολυδιαφημισμένες διαφανείς συμφωνίες του με τη ΔΕΗ, την εταιρία που έχει εγκαταστήσει αιολικό πάρκο στην περιοχή, διάφορες μελετητικές εταιρίες κλπ.  Αλήθεια ή ψέματα; Δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση...

Αγελάδες ελυθέρας βοσκής
Η γνώμη μας είναι οτι τα ερωτηματικά που υπάρχουν πρέπει να απαντηθούν. Απο εκέι και πέρα οι υποδομές που έχουν γίνει αποτελούν κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι καλούνται να τις αξιοποιήσουν προς όφελος της δικής τους ζωής. 
Επίσης η Ανάβρα φαίνεται να αποτελεί απόδειξη οτι η απορρόφηση και η αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων αποτελεί μεταξύ άλλων και θέμα ικανότητας και κατάλληλου σχεδιασμού.    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου