Κουβέντες

Λοκροί στο δάσος

1. Ασπρονέρι: Ιδέες για να σταματήσουμε να πετάμε τις γόπες των τσιγάρων





Πρόβλημα: Το καλοκαίρι στο Ασπρονέρι πολλοί επισκέπτες πετάνε τις γόπες των τσιγάρων στη παραλία. Αυτό το αισθητικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα εντείνεται χρόνο με το χρόνο. 
Παράλληλα με τον καθαρισμό που γίνεται απο εθελοντικές ομάδες κατά διαστήματα, είναι αναγκαίο να βρούμε τρόπους ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των επισκεπτών σε αυτό το θέμα.
Μερικές ιδεές: καλαίσθητες χειροποίητες πινακίδες, ξύλινα κουβαδάκια με άμμο, ενημερωτικές πινακίδες κλπ

Σχετικοί σύνδεσμοι:

6 σχόλια:

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύσκολο και παγκόσμιο θέμα. Μάλιστα η πρόληψη ίσως είναι πολύ πιο δύσκολη από τον καθαρισμό. Υπάρχουν μηχανήματα καθαρισμού παραλίας που δουλεύουν σε άμμο. Για το Ασπρονέρι είναι βότσαλο, ίσως μια ηλεκτρική σκούπα ανά τακτά διαστήματα το καλοκαίρι να μάζευε τις γόπες χωρίς να παίρνει τα βότσαλα. Τουλάχιστον στα κομμάτια της παραλίας που το πρόβλημα είναι πιο έντονο (κοντά στην καντίνα).
 
Θεωρώ πως το θέμα της παιδείας των Ελλήνων δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ad-hoc εμείς.
Στο θέμα του καθαρισμού, η Amstel (σχετικό link δίνεται παραπάνω) διοργανώνει παιχνίδια στην παραλία κάθε καλοκαίρι όπως το κηνύγι γόπας. Ξεκινάνε όλοι να μαζεύουν και όποιος φέρει πάνω από 10, ας πούμε, παίρνει ένα δώρο του χορηγού.

Ίσως θα έπρεπε να γίνει από την τοπική κοινότητα μία επικοινωνία με κάποιο χορηγό για αντίστοιχο παιχνίδι. Κάποια μυαλά μπορεί να μείνουν μόνο στο παιχνίδι. Τουλάχιστον θα καθαρίζει που και που η παραλία..
 
Αν και καπνιστής με την παραίνεση κάποιου κολλητού κάνω και εγώ την προσπάθεια μου στο θέμα και δημιουργώ πρόχειρα τασάκια μάλλον όμως νομίζω ότι είμαι από τους λίγους .Νομίζω ότι οι προσεγγίσεις των παραπάνω σχολίων με τον τρόπο που γίνονται τις βρίσκω από αδύνατες έως ανέφικτες αγώνες μαζέματος και ηλεκτρικές σκούπες να σοβαρευτούμε λίγο .θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να προσεγγιστούν/ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές θα πρότεινα σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες που θα αναλάβουν το κόστος της κατασκευής με τυποποιημένη διαφήμιση από όλους να τοποθετηθούν κάθε 10-15 m μεταλλικά μικρά κατάλληλα δοχεία σε μεταλλικές βάσεις και η ευθύνη της αποκομιδής να αναληφθεί από΄την δημοτική αρχή σε εβδομαδιαία βάση .
 
Φίλε Σόγαμπρε, καλωσήλθες στο blog!
Η πρότασή σου πιστεύω ότι είναι εφικτή. Μάλιστα, το άδειασμα μπορεί να αναλάβει και εν μέρει η καντίνα, μια και σε εκείνο το κομμάτι είναι που πέφτουν οι πιο πολλές γόπες.
Επίσης, ίσως θα μπορούσαν να υπάρχουν δίπλα στα δοχεία που λες και χάρτινα τασάκια μιας χρήσης. Αυτά μπορούν να είναι ακόμη και χάρτινα κουπάκια όπως αυτά του espresso. Όχι ότι αυτή η λύση είναι 100% αποτελεσματική και οικολογική, αλλά ίσως έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Γιώργος
 
τα περίπτερα στο Δήμο να πουλούν μόνο άφιλτρα τσιγάρα...αυτό είναι το σωστό!!...
 
τώρα που έρχονται οι Ινδοί στην περιοχή θα το λύσουν και αυτό το πρόβλημα...
 

Δημοσίευση σχολίου